De Vrije Pers

Nieuws dat u eigenlijk niet mag weten.

Mogelijk militaire actie tegen Iran in 2007


Vice-president Cheney zou de ‘militaire optie’ niet willen vergeten.

Mogelijk verlaten de VS de diplomatieke weg in de kwestie-Iran en geven ze in 2007 de voorkeur aan de militaire optie, met bombardementen van Iraanse nucleaire installaties. Dat stellen experts in Washington.Cheney
Het was journalist Seymour Hersh die de hypothese van een Amerikaanse aanval tegen Teheran afgelopen weekend opnieuw oprakelde. In het tijdschrift The New Yorker stelde hij dat de haviken in de regering-Bush, met vicepresident Dick Cheney op kop, nog steeds bereid zijn om Iran aan te vallen. Volgens Hersh nam Cheney een maand voor de parlementsverkiezingen van 7 november, waarbij de Democraten als winnaar uit de bus kwamen, deel aan een vergadering over Iran. Daar zou hij gezegd hebben dat zelfs ingeval van een overwinning van de Democraten, de militaire optie tegen Teheran niet mocht verlaten worden. Het Witte Huis verspreidde na de publicatie van het artikel van Hersh een communiqué. Het artikel stond “vol onnauwkeurigheden”, luidde het.
Geen gesprekken
Joseph Cirincione, expert bij het Center for American Progress, een denktank die dicht bij de Democraten aanleunt, acht een aanval na de verkiezingen “minder waarschijnlijk, maar nog volledig mogelijk”. “Als jullie kijken naar wat de regering-Bush doet, lijkt het erop dat ze ons onvermijdelijk naar een militair conflict leidt”, zegt hij. Cirincione wijst erop dat er niets gebeurt ten gunste van een alternatieve oplossing voor de kwestie-Iran. Er worden geen gesprekken met Teheran aangeknoopt over Irak, die nadien nochtans zouden kunnen worden uitgebreid tot het Iraanse nucleaire programma en de rol van Teheran in de regio.

Rumsfeld
Met het onslag van minister van Defensie Donald Rumsfeld hebben de haviken in de regering-Bush natuurlijk een van hun discipelen verloren. Maar “ze blijven op de hoogste niveaus in de regering”, met name met Cheney, aldus Cirincione. Joshua Muravchik van de neoconservatieve denktank American Enterprise Institute riep vorige zondag in een opiniestuk in de LA Times trouwens nog uitdrukkelijk op tot een aanval tegen Iran. (afp)

Bron bericht : HLN.be

Advertenties

november 22, 2006 - Posted by | Amerika, Iran

Nog geen reacties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: